Ce este Analiza Posturală?

Adoptarea unei posturi incorecte poate genera simptome precum dureri de spate, gât, ceafă, cap, umeri, coate, picioare, genunchi etc. De multe ori, cu toate că persoana în cauză are un stil de viață activ și este sportivă, aceste dureri nu sunt combătute prin mișcare.
Însă, este demonstrat faptul că peste 70% din durerile menționate mai sus nu au drept cauză inițială devieri ale coloanei verterbale. De multe ori, cauza este adoptarea unei posturi incorecte, manifestată prin poziția corpului statică sau în mers dar și prin modul în care punem presiune pe talpă atunci când mergem.
De aceea, aici intervine analiza posturală. Aceasta este un test de posturologie computerizat care constă în studierea posturii corpului în poziție statică și dinamică și identificarea principalelor deviații.
Informațiile obținute în urma acestei analize posturale pot permite specialiștilor să propună o serie de soluții de readucere la normalitate a deviațiilor posturale și asimetriilor corporale.
Software-ul utilizat detectează şi elaborează datele posturale ale pacientului (baropodometrie, stabilometrie, videografie) şi le transforma in informatii obiective pentru pacienti sau apartinatorii acestora, precum si pentru a fi trimise Centrului de Ortopedie de la Roma care poate produce sustinatori plantari personalizati si certificati cu norma CE.
Analiza posturală este făcută cu ajutorul platformei baropodometrice, echipată cu sensori de rezistenţă 24K învelite în strat de aur şi o frecvenţă de eşantionare de 400 Hz.
Examinarea permite analizarea sarcinilor pe care le aplică piciorul solului în poziţie ortostatică şi în mers. Procedura se completeaza si cu un test videografic, un studiu morfologic complet şi o identificare exactă a asimetriilor corpului sau a defectelor posturale prin studierea filmelor şi fotografiilor subiectului în poziţie ortostatică şi în mers.

Studii

Studii în posturologie efectuate la nivel global arată că 90% dintre copii și adulți au deformări la nivelul coloanei vertebrale (fie scolioză, fie lordoză sau cifoză) și deformări la nivelul membrelor inferioare (picior plat, picior cav, Genu Valgum “genunchi în X”, Genu Varum “genunchi în paranteză”)
Posturologia este o ramură a medicinei clinice utilizată în țările moderne pentru analiza cele mai mici devieri de la o postură normală și a găsi soluții terapeutice pentru unele patologii osteo-articulare, prin intermediul unor metode simple și neinvazive.
Studierea și observarea posturii întregului organism poate descoperi cauzele primare care provoacă deficiențe osteo-articulare, caracterizate prin dureri sau poziții defectuoase și totodată poate găsi soluții terapeutice inovatoare, propunând un tratament cauzal și nu doar simptomatic.

Astfel, atât la adulți cât și la copii, reducerea activității fizice, poziția incorectă la birou, utilizarea prelungită a computerului și a telefonului mobil sau tabletei, duc în timp la scăderea tonusului muscular paravertebral (mușchii spatelui) și al membrelor inferioare, având ca și consecință deformarea coloanei vertebrale (scolioză, lordoză, etc), pentrum și a articulațiilor gleznei, genunchiului, șoldului, cu răsunet în tot organismul – probleme ale piciorului, oftalmologice, stomatolofice, neurologice, ORL, etc.

Există numeroase persoane care au dureri inexplicabile din cauza tensiunii musculare cauzate de o postură deficitară, iar studii efectuate pe sute de mii de persoane au arătat că nici o treime din durerile de spate nu au cauza inițială la nivelul coloanei vertebrale. De exemplu, dacă avem tendința să fim aplecați în față, mușchii dorsali vor lucra compensator pentru a împiedica o posibilă cădere.

 

Cum se realizeaza Analiza Posturala

Analiza Posturala se realizeaza cu ajutorul platformei baropodometrice (covor) cu senzori, efectuând o analiză posturală globală detaliată prin intermediul unui software performant, vizualizează presiunile exercitate pe talpă, indicând centrul de greutate corporal, deplasarea presiunilor în timpul mersului, imaginea piciorului în sarcină, obținută prin scanare pentru a studia bolta platara, iar studierea analizelor împreună cu specialistul poate duce la rezolvarea următoarelor patologii – Picior Plat (platfus) sau Cav,

 • Spină calcaneană (pinten),
 • Genunchi flessum (flexie) sau recurvatum (hiperextensie),
 • Genunchi în ,,X,, sau in paranteza,
 • Fasceita Plantara,
 • Membre inegale,
 • Monturi,
 • Dureri de spate,
 • Scolioză, etc.
În urma analizei posturale efectuate, cabinetul de Analiză Posturală recomandă, în funcție de vârstă și condiție fizică, susținători plantari personalizați, kinetoterapie și înot.

Echipa Centrului de Recuperare Medicală “Rafael”
„Astăzi suntem aici pentru a avea grijă de sănătatea ta și a familiei tale!”
0
  0
  Cosul Tau
  Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
   Calculeaza Transportul