O problemă destul de des întâlnită în ultima vreme, printre pacienții Centrului Rafael, este reprezentată de pozitia deficitară globală sau totală a corpului. Aceste deficiențe posturale se regăsesc cu precădere la copii sau adolescenți, care datorită începerii târzii a recuperării ajung să prezinte tulburări de statică și mers, precum și dureri constante apărute în urma acestor poziții incorecte ale corpului.

Atitudinile deficiente globale sau totale ale corpului reprezintă abateri de la normal apărute fie prin insuficienţă sau exces funcţional, fie prin dezechilibru sau asimetrie funcţională a întregului aparat de susţinere şi mişcare. Aprecierea atitudinii corecte se face în raport cu poziția normală a coloanei vertebrale. Orice deformație a acesteia determină apariția unor deficiențe sau duce la o atitudine deficitară a corpului.

La fel ca si adultii, copiii au nevoie de exercitiu fizic. Majoritatea copiilor au nevoie de o ora de activitate fizica in fiecare zi. Mai ales in aceasta epocă a dependenței de tehnologie, în care copiii stau ore întregi pe dispozitive în poziții defectuoase pentru organism, ar trebui stabilit un program echilibrat pentru miscare , alimentatie si gadgeturi.

BENEFICII ALE KINETOTERAPIEI:

 • sunt mai putin stresați;
 • se simt mai siguri pe ei;
 • sunt mai atenți la școală;
 • isi mentin o greutata normala;
 • isi construiesc un schelet osos puternic, muschi puternici si articulatii rezistente;
 • se odihnesc mai bine noaptea.

In cazul in care acestia nu au beneficiat la timp, de miscare si exercitiu fizic optim pentru dezvoltarea lor fizica, apar pozitii vicioase, dureri la nivelul articulatiilor mari, devin supraponderali.

Kinetoterapia intervine in tratarea acestor probleme aparute pe parcursul vietii copilului, dar si a celor instalate la nastere. Se vor face programe adaptate fiecarei afectiuni si vor fi strict supravegheate de catre un kinetoterapeut.

DEFICIENȚE POSTURALE LA COPII ȘI ADOLESCENȚI

AFECTIUNI MAI DES INTALNITE LA COPII IN CADRUL CENTRULUI DE RECUPERARE MEDICALA:

Hipotonia

Probleme de mers:

 1. Platfusul
 2. Tal valg
 3. Genu valgum
 4. Genu varum

Deviatii ale coloanei vertebrale:

 1. Scolioza
 2. Cifoza
 3. Lordoza

HIPOTONIA este definita ca o scadere a tonusului muscular. Forta musculara generala este redusa. Bebelusii hipotoni au o pozitie in care isi mentin coatele si genunchii perfect extinsi, nu isi pot sustine capul ridicat sau fixat, acesta cazand intr-o parte sau in cealalta.
Daca un copil normal poate fi ridicat si sustinut de parinte de zonele axilare, un copil hipoton are riscul sa alunece din aceasta pozitie, din cauza faptului ca musculatura lui hipotona nu poate sustine o astfel de miscare.
Reflexele copiilor cu hipotonie sunt diminuate, nu pot strange mana si nici degetelele.
Hipotonia poate fi tratata cu ajutorul kinetoterapiei, prin exercitii care ajuta la tonifierea musculaturii, exercitiile se fac progresiv, de la incet la greu, de la simplu la complex si trebuie sa fie pe placul copiilor.

PLATFUSUL este una dintre cele mai raspandite deficiente a piciorului la copii. El se manifesta prin caderea boltii plantare. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este fiziologic, normal. Dupa aceasta varsta se pot pune diagnostice corecte de picior plat.
Trebuie de asemenea sa stim, ca la maturitate, doar unul din 10 copii va avea platfus.
In multe cazuri, purtatul talonetelor nu ajuta, poate chiar sa dauneze, sa formeze posturi incorecte sau compensatorii. Talonetele sunt recomandate doar cand copilul acuza dureri la nivelul talpilor sau piciorusul este foarte rigid. In celelalte cazuri, kinetoterapia si masajul plantar sunt de ajuns.

DEFICIENȚE POSTURALE LA COPII ȘI ADOLESCENȚI

TAL VALG este cea mai des raspandita afectiune a piciorului la copii. Piciorusul copilului este orientat in sus si in afara.
Piciorul tal valg este o afectiune congenitala si poate afecta un picior sau amandoua.
Fetitele si primii nascuti ai unei familii au predispozitie mai ridicata catre aceasta afectiune.
Afectiunea nu este una dureroasa, ea poate fi tratata prin kinetoterapie si masaj.
Piciorul tal valg nu este dat de asezarea osoasa, ea fiind una buna, ci de muschii de pe partea interna a gambei care sunt contractați si trag piciorușul spre partea afectata.

GENU VALGUM este o afectiune cunoscuta si ca “genunchi in X”. Acesta este intalnit cu preponderenta la fetite si poate fi diagnosticat cu exactitate dupa varsta de 3-4 ani.
Afectarea este in principal la nivelul ligamentelor, care sunt slabite, dar poate sa apara si in urma unor traumatisme, operatii, rahitism sau tulburari de crestere osoasa.
Se remite foarte bine prin kinetoterapie, daca terapia este inceputa imediat dupa diagnosticare si se poate ameliora total pana la varsta de 7 ani.
In cazul in care afectarea este prea mare, distanta dintre glezne cand picioarele sunt pe sol fiind mai mare de 10 centimetri, se recurge la tratament chirurgical.

GENU VARUM este deficiența în care picioarele au forma de paranteza. Mitul ca un copil ar trebui sa fie infasat ca sa nu ajunga cracanat (denumire data in popor pentru genu varum) este fals. Genu varum este de fapt o deformare a picioarelor, caracterizata prin arcuirea spre exterior a femurului si tibiei.
Acesta este normala la copiii nou nascuti, dar devine patologica dupa varsta de 3 ani, cand deja copilul de deplaseaza fara ajutor si oasele se fixeaza in aceasta pozitie.
Genu varum poate fi recuperat prin kinetoterapie, masaj si diete echilibrate si sanatoase.
In cazuri extreme, se poate interveni si chirurgical.

DEVIAȚII ALE COLOANEI
Coloana vertebrala are curburi fiziologice: una in zona cervicală si una compensatorie in zona lombară.
Modificarile patologice in ax sau accentuarea curburilor fiziologice duc la aparitia deviatiilor coloanei vertebrale.
Aceste deviatii sunt: scolioza, cifoza si lordoza.

SCOLIOZA este reprezentata de aparitia unor curburi nefiziologice ale coloanei. Scolioza poate sa fie in forma de “C”, atunci cand umarul este coborat si soldul de pe aceeasi parte este ridicat, sau in “S”, atunci cand umarul si soldul de pe aceeasi parte sunt coborate/ridicate.

CIFOZA este deviatia coloanei vertebrale in plan vertical. Aceasta se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei spre fata, mai ales in regiunea toracica. De obicei, dupa aparitia cifozei apare si o lordoza compensatorie, prin care organismul incearca sa se echilibreze.

DEFICIENȚE POSTURALE LA COPII ȘI ADOLESCENȚI

LORDOZA apare atunci cand curbura lombara este accentuata, coloana fiind trasa spre partea din fata. Acest lucru apare in cazul cifozei sau la femeile insarcinate.

Dorim să creștem interesul părinților și educatorilor în observarea deficiențelor de postură și motricitate în așa fel încât să ajungă cât mai repede la rezolvarea acestora și să nu se agraveze odată cu înaintarea spre adolescență.

Astfel in urma unei consultații de specialitate  si a analizei posturale efectuate din timp , perioada de recuperare si remediere a deficientelor  poate fi mult redusă.

0
  0
  Cosul Tau
  Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
   Calculeaza Transportul