“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile bruşte in inălţime, stările de apatie şi de anemie”, susține doctorul ortoped. Semnele bolii apar in jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că tratate in primele faze, afectiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie insă de consultarea unui specialist.
“Nedepistate la timp, afectiunile coloanei evolueaza şi, in maximum doi ani, deviatiile devin vizibile si formeaza un fel de cocoaşă”, explica dr. Ahmad Rawachdeh, adaugând ca in multe cazuri poate fi vorba de deformații de coloana vertebrala din naştere, nu doar de sedentarism sau pozitie incorectă la birou.

Ghiozdanul ortopedic e cel mai indicat
Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se muleaza pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, si dimensiunea ghiozdanului in raport cu inalțimea copilului trebuie sa fie potrivita. ”Bretelele gentii de şcoala să fie reglate egal, in aşa fel incât partea de jos a ghiozdanului sa se plieze pe curbura lombara”, susține specialistul.

Nu-l lăsa sa ridice greutăţi mari!
Un studiu american a demonstrat că rucsacul trebuie sa cântăreasca sub 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc in spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. In plus, nu de puține ori, chiar si in timpul orelor de joacă au tendința sa ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor. “La joacă, cei mici trebuie supravegheati, pentru că orice mişcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxatiile dorsale, adica mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muşchilor spatelui”, explica specialistul Bio Ortoclinic.

Atenție si la incălţăminte!
Pantofii copiilor trebuie să aiba talpa joasa, să fie confortabili şi să sustină poziţia corecta a corpului. ”Cei mai buni sunt cei cu talpa ortopedica”, recomandă dr. Ahmad Rawachdeh, potrivit caruia nici balerinii nu sunt indicați la vârste fragede, pentru că nu susţin deloc piciorul.
Ia-i un birou inclinat!
Ideal ar fi ca suprafata de lucru a biroului să fie inclinată, cum erau cândva băncile la scoala. Explicatia acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendinta să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine şi pentru a putea scrie şi citi, forțându-si coloana. Mai mult, înălţimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor.

Salteaua de pat: fără arcuri!
Şi patul este o importantă piesă de mobilier, asa că e bine să fie de calitate, tare, fără arcuri. Cele mai bune sunt cele ortopedice, dar trebuie alese in funcţie de poziţia in care doarme copilul: sa fie tari, dacă obişnuieşte sa doarmă pe spate, potrivit de tari, atunci când se odihneşte in pozitie fetală, şi suficient de moi in cazul in care doarme pe burtă.

Inotul este de ajutor!
Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Acesta pune la lucru toata musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză, conform ortopedului. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul, dar si plimbările in aer liber, acestea din urma relaxând muşchii dorsali. ”Copiii care au probleme cu spatele nu au voie să joace fotbal, să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implica mişcari şi rasuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, subliniază ortopedul.

0
    0
    Cosul Tau
    Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
      Calculeaza Transportul