Programele de recuperare sunt programe de terapie si de educatie in primul rand, create special pentru a creste calitatea vietii pacientilor cu diferite patologii, si au rolul de a creste sansa ca acestia sa se poata reintegra cat mai rapid posibil din punct de vedere social si profesional. Scopul general al recuperarii este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales sa previna agravarea afectiunii. Programele de recuperare cuprind diverse nivele de exercitii fizice terapeutice monitorizate, sfaturi nutritionale, sprijin emotional si educarea schimbarii stilului de viata. Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.

PROGRAMELE DE RECUPERARE MEDICALA CUPRIND MAI MULTE ETAPE:

  1. Inainte ca un pacient sa fie integrat intr-un program de recuperare, acesta trebuie sa fie evaluat din punct de vedere medical. Evaluarile se vor efectua de asemenea si in timpul programului de recuperare, cat si la sfarsitul acestuia. Evaluarea initiala cat si evaluarile efectuate pe parcurs, sunt de un real folos echipei medicale, care poate urmari mai usor evolutia starii de sanatate a fiecarui pacient in parte. Toate aceste examinari, vor contribui la alegerea unui program de recuperare individualizat nevoilor fiecarui pacient, eliminandu-se astfel orice posibilitate de aparitie a unor evenimente nedorite.
  2. Activitatea fizica, va fi adaptata de asemenea in functie de particularitatea fiecarei afectiuni in parte, exercitiile fizice prescrise adresandu-se in mod direct restantului functional.
  3. Educarea schimbarii stilului de viata. Sfaturile in ceea ce priveste dieta si nutritia vor ajuta pacientul, acolo unde este bineinteles necesar, sa nu creasca si mai mult in greutate sau sa scada in greutate, si sa aleaga un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie sanatoasa si exercitiu fizic.
  4. Sprijinul moral. A-ti ajusta modul de viata la o afectiune majora nu este un lucru simplu. Cei mai multi pacienti sunt depresivi, anxiosi, isi pierd rapid aderenta sociala, iar aceste lucruri sunt amplificate de faptul ca acestia , de cele mai multe ori sunt nevoiti sa nu mai lucreze un timp indelungat. Aceste aspecte trebuiesc corectate pentru ca pot constitui o frana in programul de recuperare.

Programele de recuperare medicala sunt adaptate perfect nevoilor fiecarui pacient in parte si tin cont de diagnosticul si de stadiul de evolutie al afectiunii. Nu exista un program de recuperare care sa poata fi considerat standard pentru toti pacientii.

IMPORTANTA FACTORULUI PSIHIC IN RECUPERARE

Reusita unui tratament va depinde intotdeauna de factorul psihic al pacientului. Cu cat acesta este mai optimist, mai increzator in fortele proprii si cu cat va participa mai mult la procesul de recuperare, cu atat si rezultatele vor fi mai vizibile si mai bune. Daca pacientul nu are un psihic bun, este lipsit de motivatie si descurajat de boala, recuperarea nu se va concretiza prin rezultate satisfacatoare. Fara cooperarea pacientului si a familiei acestuia, procedurile de recuperare au sanse reduse. Observatia de fiecare zi a aratat ca fara cooperarea psihica a bolnavului, fara participarea cat mai plenara a acestuia, actul de recuperare nu poate fi infaptuit.

Cei mai multi pacienti sunt depresivi, anxiosi, isi pierd rapid aderenta sociala, iar aceste lucruri sunt amplificate de faptul ca acestia, de cele mai multe ori sunt nevoiti sa nu mai lucreze un timp indelungat, sau chiar sa renunte definitiv la meseria anterioara bolii. Aceste aspecte trebuiesc corectate pentru ca pot constitui o frana in programul de recuperare.

Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.

Influenta factorului psihic in aparitia si dezvoltarea spre agravarea sau insanatosirea bolnavilor este considerabila. Influenta factorului psihic a fost recunoscut din toate timpurile si in toate specialitatile medicale. In actiunea de recuperare se incepe cu obtinerea increderii bolnavului si a cooperarii acestuia, pentru ca in orice proces recuperator, trebuie sa „lupte” doi: bolnavul trebuie sa lupte alaturi de terapeut, si desigur alaturi de familie. Terapeutul va stimula dorinta de vindecare, rezervandu-i totodata pacientului, satisfactia pentru participarea sa. Bolnavul trebuie sa inteleaga oportunitatea terapiei, sa fie convins ca in conditiile respectarii indicatiilor date, evolutia afectiunii sale va decurge in conditii bune.

0
    0
    Cosul Tau
    Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
      Calculeaza Transportul