Scolioza reprezinta o curbura laterala, in linie verticala, a coloanei vertebrale. Atunci cand este privita dintr-o parte, coloana vertebrala ar trebui sa prezinte o rotunjire usoara in partea superioara si o curbura spre interior in partea inferioara a spatelui. Atunci cand privim o persoana cu coloana vertebrala normala observam ca spatele acesteia este drept. In cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele apare curbat.
Scolioza este de mai multe feluri:
• Scolioza congenitala- este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta la nastere.
• Scolioza neuromusculara- un rezultat al muschilor si nervilor anormali. De obicei, este prezenta la oamenii cu spina bifida sau paralizie cerebrala.
• Scolioza idiopatica-cel mai frecvent tip de scolioza. Nu are o cauza specifica. Exista mai multe teorii, dar nici una nu s-a dovedit a fi concludenta. Cu toate acestea, cele mai multe cercetari demonstreaza ca scolioza idiopatica este genetica.
• Scolioza functionala – este o simpla atitudine scoliotica. Ea se datoreaza unei pozitii defectuoase a trunchiului sau inclinarii bazinului ca urmare a scurtarii unui membru inferior congenital.
Sedintele de recuperare medicala se desfasoara dupa urmatoarea schema :
1. Sectiunea de masaj medical de recuperare si masaj reflex. Efectele deosebit de benefice ale masajului medical se vad si in cazul scoliozei.
2. Sectiunea de kinetoterapie. Kinetoterapia aplicata in cazul scoliozei are trei obiective:
a. asuplizarea coloanei vertebrale –include exercitii de mobilizare a coloanei vertebrale si a musculaturii paravertebrale
b. intarirea musculaturii paravertebrale
c . educarea posturala