Odată cu apariția durerilor de spate, imediat ne gândim la o soluție în vederea tratării acestei probleme. De multe ori, pacienții înteleg greșit abordarea corectă a unei astfel de probleme. În schimb, specialiștii din domeniul recuperării medicale, abordează și tratează această durere a spatelui în mod diferit.

În majoritatea cazurilor, o întindere, o luxație sau un spasm la nivelul mușchilor sau ligamentelor din zona spatelui și nu numai, este probabil cauza durerii. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de spate sunt:

1. Ridicarea de greutăți în mod incorect
2. Întinderea excesivă la ridicare, aplecare sau răsucire
3. Postură incorectă
4. O poziție de somn incorectă
5. Supraponderabilitatea
6. Sarcina
7. Sedentarismul
8. Stresul
9. Fumatul

SFATURI UTILE PENTRU TRATAREA DURERII DE SPATE

1. Ridicați corect și evitați obiectele grele: folosiți picioarele, nu spatele.
2. Nu stați aplecat în poziție șezut sau în picioare
3. Păstrați o postură corectă atunc când sunteți la volan sau stați la birou
4. Faceți sport în mod regulat și controlați-vă greutatea
5. Renunțați la fumat
6. Purtați încălțăminte confortabilă, cu toc jos
7. Evitați mișcările bruște

Pe lângă toate aceste cauze ce determină durerea de spate, specialiștii din domeniul recuperării medicale, au ajuns la concluzia ca peste 40% din dureri sunt cauzate de deficiențele fizice. Acestea sunt:
1. Scolioza
2. Cifoza
3. Lordoza
4. Genu-valgum
5. Genu-varum
6. Picior plat

Scolioza

Astăzi o să abordăm un subiect la modă, mai ales în viața școlarului și a adolescentului. Scolioza este o deficiență evolutivă, caracterizată printr-una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale, vizibile din plan frontal. Scoliozele sunt de mai multe tipuri, fie în ‚C’ sau în ‚S’ de aceea recuperarea medicală în cazul acestei afecțiuni se face diferențiat. Cele mai întâlnite scolioze se regăsesc în zona toracală și lombară.

Tratament

Tratamentul trebuie să se intereseze nu numai de regiunea ‚patologică’ ci și de ansamblul corpului într-o manieră globală. Ca regulă generală, kinetoterapia este considerată ca singurul tratament pentru curburile moderate. În celelalte cazuri, se impune un tratament ortopedic sau chirurgical. Astfel kinetoterapia are un rol de urmărire a evoluției, de susținere psihologică, de prevenire a decompensărilor. Una dintre cele mai utilizate metode în recuperarea scoliozelor este metoda Schroth. Aceasta are la bază gimnastica respiratorie, după o tehnică specială. Metoda urmărește o corectare cât mai bună a segmentelor coloanei și o decomprimare a vertebrelor printr-o cât mai bună extensie. Respirația este dirijată spre acea parte a toracelui în care se face corecția curburii scoliotice. Metoda Schroth este deci, o gimnastică ortopedică ce acordă prioritate respirației, pentru asigurarea alinierii și detensionării coloanei și a modelajului toracic corector. În afara acestor tehnici respiratorii originale, Schroth utilizează:
1. Tehnici pasive și active de corecție a segmentelor corpului
2. Tehnici de asuplizare toracică
3. Tehnici de tonifiere musculară

Echipa Centrului de Recuperare Medicală “Rafael”
„Astăzi suntem aici pentru a avea grijă de sănătatea ta și a familiei tale!”
0
    0
    Cosul Tau
    Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
      Calculeaza Transportul