Supraponderabilitatea si obezitatea au devenit probleme de sanatate publica, aflate intr-o continua crestere, mai ales in ceea ce-i priveste pe copii. Tot mai multe persoane- de toate varstele si din toate mediile sociale- au probleme de greutate si sufera de obezitate, de aceea se considera ca a ajuns la nivel de pandemie(studiu 2010 Onis, Blossner si Borghi).

Obezitatea la varsta copilariei este asociata cu multiple probleme de sanatate pe termen lung, dar si cu probleme emotionale si sentimentale.
Tulburarea de comportament alimentar trebuie diagnosticata de o echipa de specialisti: medic psihiatru, psiholog clinician, medic pediatru, internist, cardiolog, endocrinolog, nutritionist, diabetolog- dupa caz. Tratamentul se realizeaza cu ajutorul parintilor, copilului si al echipei medicale.

Practic , modul in care un copil mananca se modifica de-a lungul timpului, in functie de cat de expus este acesta la mancare, de accesabilitatea alimentelor, de felul in care mediul (parinti, frati, copiii din jur) ii modeleaza comportamentul alimentar,de consecintele fiziologice ale consumului de alimente, dar cel mai important de cum este influentat de practicile parentale.(Patrik si Niklas-2010)

De foarte multe ori, imaginea mamei cu privire la cantitatea de alimente pe care un copil ar fi util s-o consume, este distorsionata in comparatie cu realitatea- de obicei, mama considera ca cel mic ar trebui sa manance mai mult decat o face intr-un anumit moment.

Tulburarile de comportament alimentar cuprind o patologie diversa, cu multe efecte in plan individual, familial si social. Dintre toate tulburarile mentale, aceasta are cea mai mare rata de morbiditate si mortalitate( Sulivan -2002). Amintim aici de anorexie nervoasa, bulimie nervoasa, tulburare de alimentare compulsiva, sindromul alimentatiei nocturne, probleme alimentare atipice: evitarea alimentelor pe fond emotional, fobia alimentara, varsaturile psihogene, refuzul alimentar.

In Romania , un studiu realizat in 2013 de catre Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul unui proiect international al OMS, pentru copiii cu varsta de 8 ani, au constatat ca:

– 26.75% dintre copii sunt supraponderali
– 11.6% sunt obezi
– 5% sunt subnutriti
– 1% sunt subnutriti sever.

OMS apreciaza ca 71,1% sunt fete normoponderale si 65,2% sunt baieti normoponderali.
Depistarea problemelor alimentare,din timp, trebuie sa devina o prioritate pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.
Noi va stam la dispozitie cu personal specializat !

0
    0
    Cosul Tau
    Coșul tău este golÎntoarceți-vă la Magazin
      Calculeaza Transportul