Discurile situate intre vertebre au o cantitate mai mare de apa la adultii tineri si la copii, insa odata cu inaintarea in varsta, acestea se usuca si incep sa devina din ce in ce mai casante. Astfel intervine scaderea activitatii la nivelul zonelor intervertebrale si diminuarea distantei dintre discurile situate intre vertebre. Spondiloza cervicala este o boala a imbatranirii coloanei cervicale si provoaca dureri de gat si chiar intepenirea acestuia.
Durerea în spondiloză este de tip mecanic, ceea ce înseamnă că se instalează cînd punem coloana vertebrală în funcţiune, ne spune dr Camelia Enache. Durerea apare la efort, la frig şi umezeală sau cînd bolnavul stă într-o poziţie defectuoasă timp îndelungat. Dormitul pe pernă poate de asemenea să producă durere, de aceea specialistul recomandă perne speciale, care respectă curbura coloanei cervicale. Uneori, bolnavii se simt mai bine fără pernă sau cînd folosesc doar un sul cervical special. Persoanele meteosensibile sînt mai predispuse la pusee dureroase.
Factorii ce duc la aparitia spondilozei cervicale:
- Surmenajul profesional si sportiv
- Pozitiile incorecte la birou
- Accidentele sau traumatismele
- Lipsa activitatii fizice
- Obezitatea
- Malformatiile congenitale
Simptomele spondilozei cervicale:
- Durerea si limitarea mobilitatii
- Durere localizata la nivelul regiunii cervicale si occipitale, cu iradiere in membre
- Amorteli, furnicaturi la nivelul degetelor
- Ameteli, pierderi de echilibru, tulburari de vedere
- Dificultate in deglutitie (inghitire), senzatie de nod in gat
- Dureri in piept
- Insomnii
Cum putem trata spondiloza cervicala?
Medicii specialisti recomanda urmatoarele tratamente facute concomitent pentru a inlatura spondiloza cervicala. Toate aceste proceduri, cumulate, sunt eficiente in tratarea spondilozei cervicale. Facute separat, procedurile remediaza durerea, dar nu inlatura in totalitate afectiunea:
- Medicatie antiinflamatoare, antialgica, decontracturanta, neurotrofice
- Electroterapia este o metoda de ameliorare sau tratare a spondilozei cervicale. Electroterapia aplica curentii electrici in scop terapeutic. Este cunoscuta pentru tratarea spondilozei cervicale. Electroterapia intervine prin folosirea curentilor electrici si a ionizarilor, pentru sedarea durerilor provocate de o afectiune.
- Laserterapia are un efect antialgic, antiinflamator,miorelaxant, antiedematos asupra spondilozei cervicale. Laserterapia trateaza rapid si eficient spondiloza cervicala. Laserul impulsioneaza circulatia sanguina, creste metabolismul celular si incetineste procesele degenerative articulare
- Magnetoterapia are un efect sedativ, decontracturant,antiinflamator asupra spondilozei cervical
- Masajul terapeutic are un important rol in vindecarea spondilozei: creste mobilitatea osteoarticulare, creste tonusul muscular, tonifica insertiile si creste nutritia tesutului osos. Masajul terapeutic calmeaza duerile provocate de spondiloza cervicala.
Prin fizioterapie se actioneaza asupra durerii, iar cu ajutorul masajului terapeutic este imbunatita circulatia sangvina a zonei cervicale care are un efect antialgic.
Kinetoterapia reface mobilitatea coloanei cervicale, reface echilibrul functional al muschilor extensori si flexori de la nivelul gatului si umerilor.
Kinetoterapia este un tratament eficient pentru spondiloza cervicala. Ea ajuta la refacerea zonei afectate de spondiloza si are rolul de a creste capacitatea de miscare la nivelul articulatiilor afectate, creste rezistenta oaselor, incurajeaza buna functionare a aparatului circulator si respirator.

